Skip to Content

Onderzoek

en advies

We doen onderzoek op het snijvlak van technologie en maatschappij. We gebruiken sociaalwetenschappelijke methodes (interviews, workshops en literatuuronderzoek) om oplossingen te vinden voor praktijkvragen. Recente projecten zijn onder meer:

RegMed XB roadmaps (2023-2024). De Proeffabriek ondersteunt RegMed XB, een publiek-private samenwerking voor regeneratieve geneeskunde, bij het ontwikkelen van routekaarten voor de zogeheten 'moonshots': veelbelovende regeneratieve technologieën voor de behandeling van nierziekten, diabetes, osteoartritis en cardiovasculaire aandoeningen.

Verkenning aanvaardbaar risico gentherapieonderzoek (2023-2024). In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verkende de Proeffabriek de haalbaarheid van een kosten-batenafweging in de milieurisicobeoordeling van ggo's voor klinisch onderzoek. De verkenning bestond uit een serie interviews met betrokkenen, bureauonderzoek en twee expert-workshops. Het eindverslag is op 14 maart 2024 aangeboden aan de Tweede Kamer: Rapport Verkenning aanvaardbaar risico gentherapieonderzoek .  

Basisnet in lokaal perspectief (2021), een verkenning van de lokale effecten van het vervoer van gevaarlijke stoffen aan de hand van drie casestudy's in Eindhoven, Moerdijk en Venlo. De verkenning is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in nauwe samenwerking met Kees Le Blansch van Bureau KLB. Zie het verslag: Basisnet in lokaal perspectief (pdf).

Over biotechnologie en veiligheid (2020). Van september tot november 2020 hield de Proeffabriek een serie interviews met onderzoekers van het NWO-TTW onderzoeksprogramma Biotechnologie en Veilgheid. Het doel was om meer te leren over de ervaringen in het programma over het meenemen van veiligheidsoverwegingen in biotechnologisch onderzoek. Het verslag: Over biotechnologie en veiligheid (pdf) presenteert de interviewresultaten en doet aanbevelingen voor de integratie van Safe-by-Design in de biotechnologie. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Advisering over ethische vraagstukken in REMEDIA (2020-2024). Daan Schuurbiers is onafhankelijke adviseur op het gebied van ethiek voor het EU-project REMEDIA. Hij adviseert het management team over alle ethische aspecten van het project en de naleving van de ethische richtlijnen.

Het stimuleren van reflexiviteit in technisch onderzoek gericht op Safe-by-Design (2019). Op verzoek vanhet Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verkende De Proeffabriek verschillende modellen om reflexieve vragen mee te nemen in technicsch onderzoek gericht op Safe-by-Design. Het verslag:

Modellen voor een reflexieve component in technisch onderzoek gericht op Safe-by-Design (pdf) presenteert de voors en tegens van vijf verschillende modellen, waaronder gestructurereerde zelfreflectie, samenwerking met sociale en geesteswetenschappers, samenwerking met toxicologen en duurzaamheidsexperts, samenwerking met het maatschappelijk middenveld en radicale interdisciplinariteit.

Quickscan tools voor Safe-by-Design (2019). In samenwerking met Lise de Boer van het RIVM en Kees Le Blansch van Bureau KLB, verkende De Proeffabriek instrumenten en initiatieven voor de verdere ontwikkeling van Safe-by-Design als opkomend beleidsconcept. Het verslag: Quickscan van tools en initiatieven voor Safe-by-Design (pdf) presenteert 10 factsheets over initiatieven die zich richten op chemische innovatie in vroege stadia van ontwikkeling. Onder andere de Green Chemistry Design Principles, de Circular Design Guide van de Ellen MacArthur Foundation en de GreenScreen for Safer Chemicals komen aan bod.

Leren van Safer Chemicals voor Safe-by-Design? (2018/2019) De Proeffabriek verkende in opdracht van het RIVM intiatieven op het gebied van 'safer chemicals'. Het eindverslag: Leren van Safer Chemicals voor Safe-by-Design? (pdf) presenteert de bevindingen van het onderzoek en doet suggesties om de rol van Safe-by-Design in onderzoeks- en inovatiebeleid te versterken.

Leren van Green Chemistry voor Safe-by-Design (2017/2018). In opdracht van het  RIVM verkende de Proeffabriek green chemistry als een beleidsbeweging in de VS en Europa. Op basis van literatuuronderzoek en interviews met belangrijke spelers in green chemistry identificeert het eindverslag de factoren die een rol speelden bij de oplkomst van green chemistry, zoals strategische positonering, alliantievorming en slimme communicatie. Zie het eindverslag: Leren van Green Chemistry voor Safe-by-Design (pdf).

Responsible Data Management for Personalised Diagnostics (2013/2014). In opdracht van het Centre for Society and Genomics voerde de Proeffabriek een serie scoping interviews en workshops uit rondom het gebruik van 'big data' uit de life sciences in de gezondheidszorg. Het verslag: Responsible Data Management for Personalised Diagnostics vat de belangrijkste bevindingen samen. Deze bevindingen vormden de basis voor drie expertworkshops, georganiseerd in samenwerking met het Center for Genome Diagnostics. De uitkomsten van de laatste workshop leidde tot de succesvolle aanvraag van het EU-project Genetics Clinic of the Future.

Embedding Nutrigenomics in Nutrition Science (2012). In samenwerking met Bart Penders en Shannon Spruit van het Centre for Society and Genomics verkende deze studie de kansen en uitdagingen rond de integratie van nutrigenomicsonderzoek in het Top Institute Food and Nutrition (TIFN). Op basis van interviews en workshops verhelderde het project verschillende visies op de rol van nutrigenomics in de voedingswetenschappen. Het eindverslag: Embedding Nutrigenomics into Nutrition Science vat de belangrijkste uitkomsten van het project samen. Het onderzoek leidde tot een gezamenlije onderzoekspaper: Divergence and Convergence in Nutrition Science (2015).

Samenwerking binnen de Energiefabriek (2011). Dit project verkende de samenwerking binnen de Energiefabriek, een gezamenlijk duurzaamheidsinitiatief van verschillende Nederlandse waterschappen. Op basis van gesprekken met verschillende medewerkers deed het onderzoek aanbevelingen om het wederzijds begrip tussen de verschillende afdelingen van de Energiefabriek te vergroten en de samenwerking te versterken.


Andere diensten

Europese projecten

We schrijven, managen, coördineren en evalueren regelmatig Europese onderzoeksprojecten, waarbij we ons vooral richten op de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën.



Lees meer >

Workshops 


We organiseren en modereren stakeholderworkshops. Door de verschillende vormen van expertise van deelnemers samen te brengen, ontstaan nieuwe inzichten.


Lees meer >

Onderwijs en training

We bieden onderwijs en training aan op het gebied van technologie-assessment, gebruikersbetrokkenheid en ethiek, waarbij we ons vooral richten op het aantonen van de toegevoegde waarde van sociaalwetenschappelijke inzichten aan onderzoekers en ingenieurs.


Lees meer >