Skip to Content

Workshops

We organiseren en modereren stakeholderworkshops. Door de verschillende vormen van expertise van deelnemers samen te brengen, ontstaan nieuwe inzichten. Hieronder enkele recente voorbeelden:

Werksessies Robuust Basisnet (2023-204). De Proeffabriek faciliteerde een serie van 8 stakeholderworkshops over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in opdracht van het Ministerie van Infrastructur en Waterstaat.

Internationale conferentie: How the World deals with Nanomaterials (2023). Op verzoek van het Duitse ministerie van Milieu faciliteerde Daan Schuurbiers een tweedaagse conferencie in Berlijn op 22 en 23 Juni 2023. Vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, onderzoek en milieu- en consumentenorganisaties kwamen bijeen om verantwoord gebruik van nanomaterialen te bespreken. Zie het verslag: How the world deals with materials on the nanoscale.

SPINE-24 workshop (2020). Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat facilitateerde De Proeffabriek op 1 en 2 december 2020 de eerste workshop van het Safe-by-Design Policy International Network (SPINE), een netwerk van beleidsmakers.

Basisnet zomersessies (2020). In Juni en Juli 2020 organiseerden De Proeffabriek en DPF en Bureau KLB een serie stakeholderbijeenkomsten over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in opdracht van het Ministerie van Infrastructur en Waterstaat.

GoNano co-creatiesessies (2019/2020). DPF ondersteunde de pilot partners in het GoNano project bij de planning en organisatie van een serie co-creatieworkshops. tijdens die workshops kwamen onderzoekers, gebruikers, maatschappelijke partijen, bedrijven en beleidsmakers bijeen om concrete oplossingen voor toekstige nanotechnologieën te co-creëren. Zie het verslag: Insights and lessons from the GoNano co-creation activities (pdf).

Modernisering Biotechnologiebeleid (2018/2019), een serie stakeholderworkshops over de modernisering van het biotechnologieveiligheidsbeleid voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met Kees Le Blansch van Bureau KLB.

Rethinking Policy Assessment in the Age of Convergence (2018). De Proeffabriek ondersteunde de OECD Working Party on Biotechnology, Nanotechnology and Converging Technologies in 2018 bij de organisatie van een multi-stakeholderworkshop over convergerende technologieën.

Workshops over the genetics clinic of the future (2014). In samenwerking met het Center for Society and Genomics en het Centre for Genome Diagnostics van de Universiteit Utrecht organiseerde De Proeffabriek een serie workshops over de klinische implementatie van next-generation sequencing. Zie het verslag: summary report of the CGD-ReDaPeD workshop – The genetics clinic of the future, held on 16-17 2014 in Brussels. De workshop leidde tot de succesvolle aanvraag van het EU-project: the Genetics Clinic of the Future (GCOF).

Workshops nanotechnology governance voor het EU-project NanoDiode. Voortbouwend op de ervaringen in het NanoDiode project brachten deze workshops Europese beleidsmakers en consortiumpartners samen om kansen voor de effectieve governance van nanotechnologieën in Europa te bespreken. De uitkomsten zijn samengevat in de NanoDiode fact sheet: policy recommendations for nanotechnology governance.

Europese workshop: Nanotechnology Outreach, Education and Dialogue (2013), georganiseerd in samenwerking met Maria Neicu, Jennifer Millar en Matteo Bonazzi. De results are summarised in the workshop report Reaching Out to the Future (2013).

Theminar: Midstream Engagement, georganiseerd voor ZonMW in 2012. Het theminar verkende aansprekende voorbeelden van kennisbenutting met de medewerkers van ZonMw.

Internationale stakeholderworkshops: Future Societal Issues in Industrial Biotechnology, georganiseerd voor het Kluyver Center for Genomics of Industrial Fermentation. Het paper Future Societal Issues in Industrial Biotechnology (Biotechnology Journal, 2007) vat de uitkomsten samen.

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over hoe u het meeste uit uw workshop kunt halen: info@proeffabriek.nl, of bel +31 6 143 652 16.


Contact

​Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over hoe u het meeste uit uw workshop kunt halen.

Andere diensten

Onderzoek en advies

We doen onderzoek op het snijvlak van technologie en maatschappij. We gebruiken sociaalwetenschappelijke methodes (interviews, workshops en literatuuronderzoek) om oplossingen te vinden voor praktijkvragen.

Lees meer > 

Europese projecten

We schrijven, managen, coördineren en evalueren regelmatig Europese onderzoeksprojecten, waarbij we ons vooral richten op de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën.

Lees meer >

Onderwijs en training

We bieden onderwijs en training aan op het gebied van technologie-assessment, gebruikersbetrokkenheid en ethiek, waarbij we ons vooral richten op het aantonen van de toegevoegde waarde van sociaalwetenschappelijke inzichten aan onderzoekers en ingenieurs.

Lees meer >