Skip to Content

Onderwijs en training

We bieden onderwijs en training aan op het gebied van technologie-assessment, gebruikersbetrokkenheid en ethiek, waarbij we ons vooral richten op het aantonen van de toegevoegde waarde van sociaalwetenschappelijke inzichten aan onderzoekers en ingenieurs. Recente voorbeelden zijn:

Integrating societal considerations in nanotechnology risk governance (2021). Daan Schuurbiers organiseerde een online interactieve sessie over risicogovernance tijdens de Nanosafety Training School op 21-25 juni 2021. Hij presenteerde de bevindingen van het NANORIGO project over risicogovernance van nanotechnologieën.

RESPONSE Summer School 2021 on Responsible Research, Innovation and Transformation in Food, Plant and Energy Sciences (2021). De Proeffabriek organiseerde een interactieve sessie over Responsible Research and Innovation tijdens de Zomerschool van het Zurich-Basel Plant Science Center, het World Food System Center en het Energy Science Center op 13-17 september 2021 in Wislikofen, Zwitserland. 

GoNano Winter School: Creating Social Value with Nanotechnology (2020). De Proeffabriek organiseerde een workshop over co-creatie tijdens de GoNano Winter School op 4-7 februari 2020 in Barcelona. De deelnemers verkenden innovatieve toepassingen van nanotechnologie gebaseerd op de behoeftes en waarden van burgers.

PSC Summer School 2018: Responsible Research and Innovation in Plant Sciences (2018). De Proeffabriek organseerde een interactieve sessie over Responsible Research and Innovation tijdens de Zomerschool van het Zurich-Basel Plant Science Center op 14-18 september 2018 in Einsiedeln, Zwitserland.

Masterclass public engagement (2018). De Proeffabriek organiseerde een masterclass over public engagement als onderdeel van het tweejaarlijkse public engagement festival van de Universiteit Utrecht op 5 oktober 2018.

NanoNextNL Risk Analysis and Technology Assessment (RATA) cursussen en coachingsprogramma (2013-2016). Samen met Ad Ragas van de Radboud Universiteit ontwikkelde de Proeffabriek een serie cursussen en een coachingsprogramma over Risk Analysis en Technology Assessment (RATA) voor jonge onderzoekers in NanoNextNL, een innovatieprogramma voor nanotechnologie, gecoordineerd door STW. De cursussen maakten onderdeel uit van een breder RATA programma in NanoNextNL, met als doel vroegtijdige reflectie op vragen rond risicoanalyse en technologie-assessment te stimuleren. Zie de flyer van de RATA cursus voor meer informatie. Het coachingsprogramma gaf een vervolg op deze cursussen door jonge onderzoekers te ondersteunen bij het integreren van RATA in hun promotieonderzoek (zie de RATA coaching flyer).

Eendaagse cursus over gebruikers betrekken in medisch onderzoek voor het Centre for Translational Molecular Medicine (CTMM), georganiseerd in samenwerking met Maud Radstake van het Center for Society and Genomics en Henny Bruinewoud van CTMM in 2012.

Masterclass: on the normative dimensions of PhD supervision for the Graduate School of Delft University of Technology (2012), in samenwerking met Marike Weltje-Poldervaart van OC Focus, TU Delft.

Advanced Oxford courses voor het Europese project Nanobio-RAISE (2007). Deze cursussen waren onderdeel van het Europese project Nanobio-RAISE, een project in het Science and Society-programma van het 6e Kaderprogramma van de Europese Commissie. Dit project combineerde wetenschapscommunicatie en ethiek van nanobiotechnologie. De cursussen brachten 25 postdoctorale onderzoekers samen uit diverse nanotechnologie-gerelateerde disciplines. Lezingen over nanotechnologie en ethische, juridische en maatschappeljke aspecten werden gecombineerd met praktische communicatietraining. Meer informatie over de cursus en de uitkomsten is te vinden in dit Nanoethics paper: Multidisciplinary Engagement with Nanoethics Through Education (2009).

Ethiekonderwijs voor biologiestudenten aan de Universiteit van Amsterdam (2005 – 2012). Deze cursussen, ontwikkeld door Henriette Bout van Conscience, laat biologiestudenten kennismaken met de morele dilemma's die ze tegen kunnen komen in hun toekomstige werk als bioloog, en helpt ze om hun morele oordelen te vormen op basis van gedegen moreel redeneren.



Andere diensten

Onderzoek en advies

We doen onderzoek op het snijvlak van technologie en maatschappij. We gebruiken sociaalwetenschappelijke methodes (interviews, workshops en literatuuronderzoek) om oplossingen te vinden voor praktijkvragen.

Lees meer > 

Europese projecten

We schrijven, managen, coördineren en evalueren regelmatig Europese onderzoeksprojecten, waarbij we ons vooral richten op de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën.


Lees meer >

Workshops 


We organiseren en modereren stakeholderworkshops. Door de verschillende vormen van expertise van deelnemers samen te brengen, ontstaan nieuwe inzichten.


Lees meer >