Europese projecten
We schrijven, managen, coördineren en evalueren regelmatig Europese onderzoeksprojecten, waarbij we ons vooral richten op de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën. Hieronder een overzicht van EU-projecten waar we in de laatste jaren als partner aan hebben deelgenomen:
NANORIGO: Nanotechnology Risk Governance (2019-2023)
Het project NANORIGO had als doel een transdisciplinair Risk Governance Framework (RGF) te ontwikkelen. De rol van De Proeffabriek inn het project was om ethische en maatschappelijke overwegingen in de RGF te integreren.
GoNano: Governing nanotechnologies through societal engagement (2017-2020)
Het project GoNano maakte cocreatie mogelijk tussen burgers, onderzoekers, bedrijven, maatschappelijke partijen en beleidsmakers door heel Europa om toekomstige nanotechnologieën aan te laten sluiten op maatschappelijke behoeftes en zorgen. GoNano werkte onder de aanname dat de publieke acceptatie van nanotechnologie afhangt van de mate waarin publieke waarden en zorgen in een vroeg stadium van ontwikkeling worden meegenomen. Om deze aanname te toetsen, organiseerde GoNano cocreatie-activiteiten rond verschilende toepassingsgebieden (voeding, gezondeheid en energie). Het project combineerde internetconsultaties, burgerparticipatie en stakeholderworkshops. De Proeffabriek leidde de werkpakketten co-creatie met professionele stakeholders en disseminatie en communicatie.
GCOF: The Genetics Clinic of the Future
(2015-2017)
Het project GCOF bracht klinisch geneticic, genoomonderzoekers, bioinformatici, sociale wetenschappers, ethici en patiëntvertegenwoordigers samen om de fundamenten te leggen van de genetische kliniek van de toekomst. De verschillende disciplines werkten niet zoals gebruikelijk in parallel, maar werkten samen van de probleemdefinitie tot het ontwerp van oplossingen. Het GCOF-project ontwikkelde bouwstenen voor effectieve, patiëntgedreven en duurzame zorg in de genetische kliniek van de toekomst. De GCOF-partners ondergingen daarnaast zelf whole genome sequencing, om aan den lijve te ervaren what het betekent om je hele genoom tot je beschikking te hebben. GCOF was een zogeheten Mobilisation and Mutual Learning Action in het HEALTH Programme van Horizon 2020. De Proeffabriek was als partner betrokken bij het vormgeven van de interdisciplinaire samenwerking en wederzijds leren binnen het consortium, en bij het projectmanagement.
NanoDiode: Outreach and Dialogue on Nanotechnologies in Europe (2013-2016)
NanoDiode organiseerde een dialoog over nanotechnologie door heel Europa. Het consortium bracht diverse stakeholders bijeen waaronder onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partijen. De dialoogactiviteiten hadden betrekking op de verschillende fasen van het onderzoeks- en innovatieproces: van beleid en onderzoek tot de impact van onderzoeksresultaten in de maatschappij. NanoDiode was een zogeheten Coordination and Support Action in het NMP Werkprogramma Samenwerking van het 6e Kaderprogramma van de Europese Commissie. De Proeffabriek was nauw betrokken bij de vormgeving van het project, en richtte zich vooral op de conceptuele fundamenten van de dialoog en op het ontwikkelen van beleidsaanbevelingen rondom nanotechnologie.
SeeingNano: Visualising Nanotechnologies at the Nanoscale
(2014-2016)
SeeingNano stelde zich ten doel burgers te laten 'zien op de nanoschaal'. Dit project ontwikkelde een verzameling SeeingNano visualisatie-instrumenten om het begrip en bewustzijn van de kansen en risico's van nanotechnologie te vergroten. SeeingNano was een Coordination and Support Action in het Horizon 2020 NMBP-programma van de Eruopese Commissie. De Proeffabriek werkte samen met Studio HB aan de ontwikkeling van SeeingNano Memory en de Profiler en introduceerde een breder maatschappelijk perspectief op de rol van nanotechnologie in de maatschappij.
Andere diensten
Commissioned research and consultancy
We doen onderzoek op het snijvlak van technologie en maatschappij. We gebruiken sociaalwetenschappelijke methodes (interviews, workshops en literatuuronderzoek) om oplossingen te vinden voor praktijkvragen.
Workshops
We organiseren en modereren stakeholderworkshops. Door de verschillende vormen van expertise van deelnemers samen te brengen, ontstaan nieuwe inzichten.
Onderwijs en training
We bieden onderwijs en training aan op het gebied van technologie-assessment, gebruikersbetrokkenheid en ethiek, waarbij we ons vooral richten op het aantonen van de toegevoegde waarde van sociaalwetenschappelijke inzichten aan onderzoekers en ingenieurs.